Продовжуємо серію гостьових лекцій у рамках проєкту ФПФМО «Дізнайся від професіонала».

19 квітня відбулася надзвичайна цікава лекція від Віталія Ходневича, PhD, інженера-дослідника в галузі космічної оптики Інституту технологічних досліджень  IRT Saint Exupéry (Франція). Тема лекції – «Зроби це сам: дослідження Всесвіту за допомогою саморобних інструментів у фізиці та астрономії».

Віталій Ходневич має низку цікавих науково-технічних розробок, технологію виготовлення яких він висвітлює на своєму сайті http://kvital.rv.ua.

Зроби це сам (англ. DIY також D. I. Y. від англ. Do It Yourself — «зроби це сам») — культура навчання корисним навичкам під час роботи над будь-яким виробом, розробки або фізичної реалізації на певній стадії проєкту. Культура "зроби це сам" може бути дуже корисною для студентів, що пишуть магістерські роботи в з фізики і астрономії, вона дозволяє зрозуміти концепції фізики і астрономії.

DIY підходи часто спонукають до творчого мислення і пошуку нетрадиційних рішень. Це може привести до новаторських підходів у вирішенні проблем або в дослідженні нових ідей у магістерській роботі. До того ж цей підхід  допомогає зекономити ресурси, особливо якщо студентам необхідно здійснювати експерименти або виготовляти моделі. Вони можуть здійснювати це за допомогою доступних матеріалів та інструментів. Робота над DIY проєктами може сприяти особистісному розвитку студентів, розвиваючи їх навички управління часом, проблемного вирішення, а також підвищуючи їх впевненість у власних здібностях. DIY культура часто підтримує спільноту людей, які діляться своїми знаннями та досвідом. Студенти можуть отримати підтримку та поради від інших ентузіастів фізики та астрономії, що може стати цінним ресурсом для їх магістерської роботи.

Саме з означених причин ми попросили шановного Віталія Ходневича провести лекцію для наших студентів.

Лектор ознайомив присутніх з багатьма цікавими проєктами типу «Зроби це сам».

Присутні ознайомилися з радіоактивними джерелами, іскрової камерою, дозиметром, мюонним телескопом, детекторами на базі фотодіодів, SiPM гамма спектрометром.

 

Окрема частину лекції було присвячено радіотелескопам. Віталій Ходневич розповів про пульсари, радіометричне рівняння, антени, спостереження  і програмне забезпечення для радіотелескопів. Зацікавлення у слухачів викликав оригінальний проєкт лектора – радіотелескоп для пошуку нейтронних зірок.

 

Наприкінці лекції відбулося жваве обговорення.

Презентація лекції

Відеозапис лекцію доступний для усіх бажаючих на нашому каналі.

Дякуємо лектору за чудову лекцію і презентацію! Сподіваємося на продовження співробітництва у майбутньому!