Студенти і викладачі ФПФМО відвідали відкриту онлайн лекцію "Штучний суперінтелект (ASI): принципи розробки, перспективи та наслідки для людства" кафедри штучного інтелекту КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Спікер  Віталій Міняйло, CEO та співзасновник компанії Neurotrack та лабораторії прикладного штучного інтелекту EON+, зазначив, що штучний суперінтелект (ASI) є темою, що викликає  захоплення. Його розробка базується на ідеї створення інтелекту, який перевершує найрозумніших людей. Принципи його розробки ґрунтуються на використанні нейромереж, глибокого навчання та складних алгоритмів.

Перспективи розвитку ASI є захоплюючими та тривожними одночасно. Він може революціонізувати медицину, науку, технології та економіку, прискоривши прогрес у всіх сферах. Однак існують потенційні ризики, такі як втрата контролю над штучним інтелектом та загроза для людства від непередбачуваних дій ASI.

Наслідки для людства варіюються від можливості вирішення найскладніших проблем до можливості загрози для нашої існування. Тому важливо вести дискусію та розробляти стратегії з метою забезпечення безпеки й етичності розвитку штучного суперінтелекту, щоб максимізувати його позитивний вплив на суспільство та мінімізувати можливі негативні наслідки.

Після лекцій відбулося жваве обговорення. Зокрема, слухачі лекції просили спікера прокоментувати висловлювання генерального директора NVIDIA Дженсена Хуанга, який на саміті у Дубаї заявив, що сучасним молодим людям не потрібно прагнути вивчати мови програмування. Він наголосив, що краще зосередити свої зусилля на здобутті інших знань. Штучний інтелект, на думку Хуанга, зможе замінити всіх програмістів, оскільки писатиме код на основі завдань, сформульованих звичайною людською мовою. "Часто кажуть, що молоді життєво важливо вивчати програмування. Насправді все майже рівно навпаки. Наше завдання - створити таку комп'ютерну технологію, за якої нікому не доведеться програмувати. Щоб мовою програмування стала людська мова. Зараз кожен у світі - програміст. Це диво штучного інтелекту", - заявив глава NVIDIA Дженсен Хуанг.

Думка Дженсена Хуанга є цікавою і провокативною. Його точка зору відображає певний вектор розвитку штучного інтелекту, який націлений на автоматизацію програмування та зроблення його більш доступним для широкого кола користувачів. Однак, як зазначив спікер, що хоча штучний інтелект може здійснити значний прогрес у розвитку програмного забезпечення та автоматизації процесу програмування, вивчення мов програмування все ще може бути корисним для розуміння базових принципів та концепцій технологій, що лежать в основі штучного інтелекту.

Більше того, інші навички та знання також є важливими для успіху в цифровому світі, і їх здобуття не може бути знеціненим. Розуміння бізнес-процесів, аналіз даних, творче мислення та комунікативні навички лишаються важливими елементами успішної кар'єри в інформаційній епоху.

Таким чином, хоча перспектива автоматизації програмування за допомогою штучного інтелекту може змінити характер роботи програмістів у майбутньому, важливо, щоб молоді люди розвивали широкий спектр навичок та знань, які допоможуть їм адаптуватися до швидко змінюючого технологічного середовища.

Що ж треба вивчати? Ось основні поради від Віталія Міняйло:

- prompt engineering

- розуміння базових алгоритмів і основ мов програмування

- Copilot

Дякуємо за цікаву лекцію!