Відбулось засідання наукового гуртка «Генетично-селекційні та біотехнологічні студії», який у 2023 році працює за темою «Сучасні напрями дослідження абіотичних стресів у рослин».
Гуртківці мали змогу поспілкуватися та відвідати лекцію доктора сільськогосподарських наук, старшого наукового співробітника, завідувача відділу селекції сільськогосподарських культур Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України, доцента Одеського державного аграрного університету Тетяни Юріївни Марченко «Вплив абіотичних стресів на геном рослин. Селекція традиційних та малопоширених агрокультур на зрошенні в умовах кліматичних змін».
Гуртківці дізналися про особливості впливу кліматичних флуктуацій, які змінюють геном рослин, викликають мутації, загальні генетичні та фізіологічні механізми стійкості до абіотичних стресів (підвищеної температури, посухи, засолення ґрунту), перспективи селекції, мікроклонального розмноження і вирощування малопоширених нішевих, або й екзотичних рослин, в зоні поливного землеробства Півдня України, зокрема гуару, спаржі, кунжуту, сафлору, крукнеку, лагенарії, сої овочевої, арахісу, артишоку, крамбе, амаранту та багатьох інших. Особливу зацікавленість і питання викликало вирощування шафрану і використання його тичинок як екзотичної дороговартісної спеції.
Щиро дякуємо шановній Тетяні Юріївні за проведене заняття!