19 квітня 2024 року виповнюється 100 років від дня народження видатного педагога Кубицького В’ячеслава Антоновича.

В.А. Кубицький народився у м. Львів, де закінчив 9-й клас середньої школи №7. У лютому 1944 року вступає до лав радянської армії. Приймає участь в боях у складі 2-го Українського фронту; перебуває на території Румунії, Венгрії, Австрії, Чехословаччині. У грудні 1944 року зараховується до 81 стрілкової дивізії, у складі якої перебуває до кінця війни і продовжує військову службу до травня 1952 року.

Але потяг до знань і бажання вчити виявилися найсильнішими. У 1949 році В’ячеслав Антонович закінчує екстерном Глухівський технікум механізації і електрифікації сільського господарства, а у 1951 році заочно Глухівський учительський інститут за спеціальністю “викладач фізики та математики”. У травні 1952 року по закінченню терміну служби демобілізується.

З серпня 1952 року починається педагогічна діяльність В’ячеслава Антоновича – його направлено вчителем фізики в середню школу №1 с.м.т. Дружба Ямпільського району Сумської області. З 1953 по 1956 роки заочно навчається у Київському педагогічному інституті імені М. Горького за спеціальністю “вчитель фізики та  математики”.

Двадцятирічний період педагогічної діяльності (до 1973 року) виявився дуже плідним. В’ячеслав Антонович активно працює над проблемою вдосконалення ефективності шкільного фізичного експерименту. Так, у цей період виходить 15 наукових статей у журналі “Фізика в школі”, збірниках наукових праць та інших виданнях. В’ячеслав Антонович є автором декількох шкільних приладів: прилад для вимірювання прискорення вільного падіння, набір саморобних приладів з теми “Будова атому та атомного ядра”, набір керамічних кільцевих магнітів та ін.

Кубицький В’ячеслав Антонович бере участь у різноманітних конкурсах раціоналізаторів та винахідників. Як результат, у 1960 році він стає переможцем конкурсу на кращі прилади по темі “Будова атому та атомного ядра”, а його камеру для спостереження альфа-частинок рекомендовано редакційною колегією журналу “Фізика в школі” та Радою по раціоналізації та винахідництву при Міністерстві просвіти РСФСР до виробництва промисловістю Главучтехпрому.

У 1972 році Вячеслав Антонович одержує третю премію Всесоюзного конкурсу на найкращі навчально-наочні прилади та навчальне обладнання з фізики за серію простих приладів, доступних для самостійного виготовлення у шкільних умовах і необхідних у фізичному кабінеті: набір керамічних магнітів (поліпшення промислового приладу), набір мікродвигунів з приналежностями, електронний метроном (для лабораторних робіт), прилад для визначення прискорення вільного падіння.

З 1973 року В.А.Кубицький разом із сім’єю переїжджає до м. Глухова, де працює викладачем кафедри фізики та електротехніки Глухівського державного педагогічного інституту імені С.М. Сергєєва-Ценського. Того ж року поступає до річної аспірантури НДІ змісту і методів навчання АПН СРСР, де веде дисертаційне дослідження під керівництвом члена-кореспондента АПН СРСР, кандидата педагогічних наук Б.С. Зворикіна на тему: “Шляхи підвищення ефективності лабораторного експерименту з фізики в 8-10 класі”.

Одночасно з педагогічно-науковою роботою у вищому навчальному закладі Вячеслав Антонович працює вчителем фізики у школах №1, №2 м. Глухів, дає відкриті уроки вчителям фізики та студентам. Щорічно виступає на серпневих та січневих нарадах вчителів фізики з актуальних питань методики викладання фізики в середній школі. Виступає з доповідями на семінарах, педагогічних читаннях, науково-теоретичних конференціях в школі, районі, області, республіці та на Всесоюзних читаннях.

За відмінну роботу в школі та активну участь в загальнокорисній і масово-політичній роботі в школі та серед населення міста нагороджений багатьма грамотами, значком „Відмінник народної освіти ”, медаллю „За трудовую доблесть” та ін.

Протягом своєї роботи в Глухівському педагогічному інституті Вячеслав Антонович працює над вдосконаленням методики викладання фізики в інституті та середній школі. Розробляє ряд нових варіантів лабораторних робіт; впровадив у практику виконання лабораторних робіт мікрокалькулятор; склав програми для ряду робіт на ПМК; розробляє курс лекцій по методиці викладання фізики, лабораторні роботи з методики фізичного експерименту.

Науково-дослідна робота проводиться по темі “Вдосконалення учбо­вого процесу по фізиці в інституті і школі”. Рецензує статті, які надходять до редакції журналу “Фізика в школі” зі шкільного фізичного експерименту і застосуванню ПК в школі. Загалом В’ячеслав Антонович прорецензував понад 150 статей.

У 1990 році у видавництві “Радянська школа“ виходить посібник для вчителів “Практикум з фізики в середній школі”, до якого увійшли і роботи Кубицького Вячеслава Антоновича.

До кінця своїх днів В’ячеслав Антонович залишався людиною скромною, доброзичливою. Користувався глибокою повагою в колективі працівників педуніверситету та серед студентської молоді.