16 квітня 2024 року в рамках освітнього компонента «Генетика з основами селекції» для здобувачів, які навчаються за предметними спеціальностями 014.15 «Середня освіта (Природничі науки)», 014.05 «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)» першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівня вищої освіти, членів наукового гуртка «Генетично-селекційні та біотехнологічні студії» було проведено гостьову лекцію «Сучасні маркерні технології в селекції рослин» від професіонала-практика – доктора біологічних наук, старшого наукового співробітника, заступника начальника відділу молекулярної генетики та фітосанітарної експертизи ТОВ «Котекна Україна Лімітед», провідного наукового співробітника відділу селекції Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН Наталії Едуардівни ВОЛКОВОЇ.
Лекторка – знаний вчений в Україні та за кордоном, теоретик і фахівець-практик з великим досвідом роботи в галузі молекулярної генетики, представник славнозвісної одеської наукової школи генетики, автор численних досліджень, науково-методичних і практичних розробок.
Лекцію було розпочато з інформації про ювілейні події в генетиці, які відзначаються у цьому році. Здобувачі мали змогу дізнатись про найновіші досягнення, напрями і перспективи розвитку маркерних технологій в селекції рослин, генетичне покращення окремих корисних ознак в агрокультур, погляди на безпечність ГМО, чим відрізняється редагування геному від трансгенезу, генетичну паспортизацію культурних сортів рослин і захист інтелектуальної власності селекціонерів. Наталія Едуардівна щедро поділилася власним досвідом використання молекулярних маркерів у селекції нуту. Цікавою була інформація про молекулярно опосередковану селекцію, пошук природних корисних мутацій, використання молекулярних маркерів генів/локусів гербіцидотолерантності та посухостійкості в агрокультур тощо. Майбутні вчителі-біологи мали змогу переконатися, що теорія і практика в генетиці – взаємопов’язані.
Матеріал лекції викликав жваве обговорення.
Щиро дякуємо Наталії Едуардівні за проведену лекцію і сподіваємось на подальшу співпрацю!