15 листопада 2023 року студентам першого курсу спеціальності 013 Початкова освіта Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького проведено гостьову інтерактивну лекцію на тему "Екологія, феномен сталого розвитку та сучасна освіта".
Під час заняття використовувалися інтерактивні опитувальники Ментіметр, передбачалася робота на Джамборді. Проте, повітряна тривога завадила завершити заняття, викласти деякий матеріал, а також не вдалося попрацювати на Джамборді!
Зазначу, що у лекції наголошувалося на тому, що освіта для сталого розвитку з окремого напряму освітньої діяльності нині стає обов’язковою властивістю самої освіти, що визначає її мету, виступає засобом досягнення інклюзивної, справедливої і якісної освіти. Освіта для сталого розвитку стає перетворювальною, адже вона вимагає переорієнтувати всю освітню систему в напрямі сталого розвитку. Вона потребує дотримання певних основ викладання і навчання, тому її не можна вважати простим доповненням до наявої системи освіти, вона трансформується в нову освітню концепцію, що орієнтована на майбутнє.
Однією з основних рис освіти для старого розвитку стає її випереджувальний характер, формування критичного і системного мислення для майбутнього, а також урахування регіональних особливостей суспільного розвитку. Провідну роль у реалізації цих цілей нині відіграє екологічна освіта, до реалізації якої слід готувати майбутніх учителів початкової ланки закладів загальної середньої освіти.
Щиро дякую Шпак Валентині Павлівні, доктору педагогічних наук, професору кафедри початкової освіти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького за надану можливість спілкування зі здобувачами та колегами! Сподіваємося на подальшу співпрацю!
Допис про лекцію читайте в новинах на сайті ЧНУ: https://sites.google.com/.../%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0...